Prawdziwie włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najpopularniejszy typ restauracji. Kochamy włoskie jedzenie bo jest pyszne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską smakują równie pyszne potrawy – tortellini, gnocchi czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie są też mniej popularne włoskie potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz potrawy z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji znajdziemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wina z Włoch
Jakakolwiek restauracja włoska, która ubiega się do bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Kolacja we włoskim klimacie z całą pewnością powinien obejmować również wino. Lampka alkoholu to we Włoszech standard. Kraków La grande Mamma Klasyczne wina włoskie to przede wszystkim montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie lamezia i nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako klasycznie włoska, powinna posiadać szeroki wachlarz win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która potrafi przyrządzić nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film